Försäljningen stängd
Försäljningen har stängt.

Rhônedalen i södra Frankrike associeras ofta med röda viner, men med massor av tillåtna druvsorter produceras även vitt, rosé och sött vin. De norra och södra delarna skiljer sig på många vis från varandra och följer floden Rhône från staden Vienne ner till Avignon.

Norra Rhône står för inte mer än 5% av produktionen men är platsen där
framför allt Syrah når sina allra elegantaste uttryck. Är man på plats är det lätt att förstå varför produktionen är så begränsad som den är: Det branta landskapet kräver hårt arbete och många gånger en väl tilltagen prislapp vilket begränsar utbudet.

Längre söderut blir dalen varmare med milda vintrar, stekheta sommardagar
och mindre regn än i norr. Här nere tronar Grenache och ger fruktiga, fylliga, alkoholrika viner där de mest kända kanske kommer från Châteauneuf-du-Pape.

Många av de mest kända producenterna är familjeägda firmor sedan
generationer tillbaka som även köper druvor från mindre odlare, men precis som på många andra platser i vinvärlden har en del av dessa små odlare nu börjat producera eget vin. Ambitioner som inte har gjort annat än gott för Rhôneviner i allmänhet.

Vi provar tillsammans fem viner med fem ostar. Under ca. 90 minuter reder vi ut begreppen och berättar om stilar, skillnader, produktionsmetoder och trender.